Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-05-05@23:25:33 GMT

آغاز تاریخ مسلمانان از محرم‌الحرام شکل گرفت

تاریخ انتشار: ۱۲ مرداد ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۶۶۰۹۴۶

آغاز تاریخ مسلمانان از محرم‌الحرام شکل گرفت

روایت است که شانزدهم هجری هم‌زمان با هجرت پیامبر اکرم (ص)، تاریخ برای مسلمانان رقم خورد و محرم نخستین ماه این تاریخ را شکل داد.

به گزارش خبرنگار ایمنا، تاریخ برای مسلمان از زمان خلافت خلیفه دوم مسلمین و با مشورت حضرت علی (ع) آغاز و جنگ و ترک مخاصمه از سوی اعراب در پیش از اسلام حرام شمرده شد و به همین خاطر ماه محرم در تاریخ ثبت شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

محرم‌الحرام نخستین ماه سال‌شمار هجری قمری است و از ماه‌های ارزشمند هجری قمری محسوب می‌شود و در شمار ماه‌های حرام است و در مکتب تشیع یادآور نهضت حضرت سیدالشهدا (ع) و حماسه جاودان کربلاست و با برگزاری مراسم‌های نذری، روضه و عزاداری به اهمیت بسیار این ماه و ارزشمندی اقدامات حضرت حسین بن علی (ع) ویاران باوفای ایشان تأکید می‌کنند. روز اول محرم نیز یکی از روزهای مقدس است که آداب و نماز خاصی دارد.

این ماه، یادآور دلاورمردی‌های یاران باوفای اباعبدالله الحسین (ع)، فداکاری‌های زینب کبری (س)، حضرت سجاد (ع) و همه اسرای کاروان امام حسین (ع) است. این ماه، یادآور خطبه‌ها و شعارهای آگاهی‌بخش سالار شهیدان، نطق آتشین حضرت زینب (س) و خطابه غرّای زین‌العابدین (ع) است. همچنین این ماه، یادآور استقامت حبیب بن مظاهر و شهادت عون و جعفر است.

دهه اول محرم به‌عناوین‌مختلف نام‌گذاری شده است که به ترتیب شامل روضه مسلم بن عقیل، ورود به کربلا، روضه رقیه دختر امام حسین (ع)، فرزندان حضرت زینب (س)، یا حر بن یزید ریاحی، یا طفلان مسلم یا برخی از اصحاب معروف مثل حبیب بن مظاهر، زهیر، عبدالله بن حسن یا اصحاب امام حسین (ع)، قاسم بن حسن، علی‌اصغر و در برخی مناطق حضرت ابوالفضل، علی‌اکبر، روز نهم تاسوعا است و روضه حضرت ابوالفضل (ع) (عباس بن علی) خوانده می‌شود و در شب آخر و روز دهم روز عاشورا که روضه‌های مربوط به شخص امام حسین (ع) خوانده می‌شود.

و شام غریبان، روضه حضرت زینب (ع). به‌طورمعمول در مراسم شام غریبان چراغ‌ها را خاموش می‌کنند و با نور اندکی مثل نور شمع عزاداری می‌کنند. در برخی مناطق دسته‌های عزادار، عَلَم و کتل برنمی‌دارند و زنجیر و سینه نمی‌زنند.

اعمال ماه محرم از شب و روز اول ماه محرم تا روز دهم، روز عاشورا به دو بخش اعمال خاص و اعمال روزها تقسیم می‌شود که در این دهه روایت‌های مختلفی برای روز اول، سوم، نهم و شب عاشورا داریم که در این مقاله به‌طور مختصر توضیح داده خواهد شد.

اعمال ماه محرم در دهه اول

نماز و اعمال شب و روز اول محرم

اوّل: صد رکعت در هر رکعت حمد و توحید بخواند.

دوّم: دو رکعت در رکعت اوّل حمد و انعام و در دوّم حمد و یَّس.

سوّم: دو رکعت در هر رکعت حمد و یازده «قُل هُوَاللّهُ اَحَدٌ در روایت است از حضرت رسول صَلَّی اللَّهِ عَلِیهِ وَاله» که هر که در این شب این دو رکعت نماز را بجا آورد و صبحش را که اوّل سال است روزه بدارد مثل کسی است که تمام سال را مُداومت به خیر کرده و در آن سال محفوظ باشد و اگر بمیرد به بهشت برود.

و نیز سیّد برای هلال این ماه دعاء مبسوطی ذکر فرموده و اگر ممکن شود احیا بدارد این شب را به دعا و نماز و خواندن قرآن روز اول.

اعمال ماه محرم در روز سوم

روز سوّم روزی است که حضرت یوسف علیه‌السلام از زندان بیرون شده هر که آن روز را روزه دارد آسان فرماید حق‌تعالی بر او کارهای مشکل را و برطرف کند از او اندوه را و در روایت نبوی صَلَّی اللَّهِ عَلِیهِ وَاله است که دعایش مستجاب شود.

اعمال روز تاسوعا ماه محرم

روز نهم روز تاسوعا است از حضرت صادق علیه‌السلام روایت است که فرمود تاسوعا روزی بود که جناب امام حسین علیه‌السلام و اصحابش را در کربلا محاصره کردند و سپاه شام بر قتال آن حضرت اجتماع کردند و ابن مرجانه و عُمر سعد خوشحال شدند به سبب کثرت سپاه و بسیاری لشکر که برای آن‌ها جمع شده بود و جناب امام حسین علیه‌السلام و اصحابش را ضعیف شمردند و یقین کردند که یاوری از برای آن حضرت نخواهد آمد و اهل عراق او را مدد نخواهند نمود پس فرمود پدرم فدای آن ضعیف غریب.

روایت‌شده: مستحب است تمام ماه را روزه بگیرد. و در مورد روزه روز تاسوعا و عاشورا روایت مخصوص داریم اما احتیاط این است که روز عاشورا را روزه نگیرد ولی از خوردن و آشامیدن تا عصر خودداری نماید و آنگاه چیزی بخورد یا بیاشامد به جهت این‌که امام حسین علیه‌السلام ویاران حضرت در عصر از غصه‌های این دنیای پست رهایی یافتند و در هنگام عصر سعادتمند شده و به مطلوب خود که عبارت بود از دیدار خداوند بزرگ، رسیدند. و شاید به همین جهت است که دوستان عزادار آن حضرت علیه‌السلام در عصر این روز غم و غصه آن‌ها کاهش پیداکرده و از بین می‌رود.

کد خبر 592098

منبع: ایمنا

کلیدواژه: اعمال روز اول محرم مختار و مسلم بن عقیل عاشورا تاسوعا و عاشورا محرم الحرام جنگ عزاداری امام حسین عزاداری و سوگواری شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق علیه السلام امام حسین ماه محرم روز اول

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۶۶۰۹۴۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تفال به حافظ شنبه ۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۳؛ المنه لله که در میکده باز است....

فرارو- فال گرفتن از آثار ادبی، از باور‌های کهن این مرز و بوم است. در گذر زمان ساکنان این خاک به ادیبانی که گمان می‌بردند بهره‌ای از کلام حق دارند رجوع می‌شد. با این حال، اما در گذر زمان تنها تفال به حافظ در فرهنگ عامیانه ما باقی مانده است.

المنه لله که در میکده باز است
زان رو که مرا بر در او روی نیاز است

خم‌ها همه در جوش و خروشند ز مستی
وان می‌که در آن جاست حقیقت نه مجاز است

از وی همه مستی و غرور است و تکبر
وز ما همه بیچارگی و عجز و نیاز است

رازی که بر غیر نگفتیم و نگوییم
با دوست بگوییم که او محرم راز است

شرح شکن زلف خم اندر خم جانان
کوته نتوان کرد که این قصه دراز است

بار دل مجنون و خم طره لیلی
رخساره محمود و کف پای ایاز است

بردوخته‌ام دیده چو باز از همه عالم
تا دیده من بر رخ زیبای تو باز است

در کعبه کوی تو هر آن کس که بیاید
از قبله ابروی تو در عین نماز است

ای مجلسیان سوز دل حافظ مسکین
از شمع بپرسید که در سوز و گداز است

شرح لغت: غرور: فریفتگی به حسن و دلیری در دلبری/ تکبر:گردن کشی.

تفسیر عرفانی:‌

۱- حتماً اوضاع بر وفق مراد شما خواهد شد و جای هیچ گونه نگرانی و اضطراب وجود ندارد. این دل مشغولی شما به علت وسواس و بی حوصلگی می‌باشد. پس توکل بر خدا کنید و سوره مبارکه السبا، آیه ۲۰ تا ۳۵ را با معنی و حضور قلب بخوانید که گشایش است.

۲- هیج کس از درد دل شما آگاه نیست و همه ریشخند می‌کنند.

۳- حضرت حافظ در بیت هفتم و آخر می‌فرماید:

زمانی که چشم به روی تو گشوده ام، مانند باز شکاری، از هر چه در جهان است، جز تو، چشم دوخته ام.

*‌ای یاران مجلس، از داغ دل حافظ ناتوان، تنها شمع اطلاع دارد که مانند وی می‌سوزد و می‌گذازد.

پس او نیز شما را خیلی دوست دارد و تردید شما ابدا موردی ندارد.

تعبیر غزل:

شکر خدای را به جا بیاور که در‌ها به رویت گشوده خواهد شد و رویاهات با حقیقت پیوند می‌خورد. شخصی وارد زندگیت می‌شود که می‌توانی او را محرم راز‌های ناگفته خود بدانی و به او اعتماد کنی. او چشم تو را بر روی همه جهان می‌بندد و دیدگانت را تنها به روی زیبایی‌ها می‌گشاید. پس بی آنکه غم و اندوه به وجود خود راه دهی خود را برای آمدن او آماده کن.

دیگر خبرها

  • حجاب برای حفظ مقام و جایگاه زن است
  • سوگ مردم استان یزد در محرم شهادت امام جعفر صادق (ع)+ فیلم
  • امام صادق(ع) آغازگر جهاد در عرصه فقه و تربیت جامعه اسلامی بود
  • تاکید بر قرآن محوری و فهم کلام وحی در حج
  • تصاویری از قبرستان بقیع
  • وعده صادق، آغاز تحول در منطقه
  • مکتب امام صادق(ع) مروج ارزش‌های انسانی و اسلامی است
  • امام صادق(ع) مرجع امت اسلامی است
  • تفال به حافظ شنبه ۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۳؛ المنه لله که در میکده باز است....
  • آغاز تعمیر کولر‌های گازی نیازمندان در روستا‌های آبادان