Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «قدس آنلاین»
2024-05-05@21:47:05 GMT

محرم و نوسازی اجتماعی

تاریخ انتشار: ۸ مرداد ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۶۱۷۲۳۶

محرم و نوسازی اجتماعی

به باور بسیاری از علما و فرزانگان، تأثیری که آیین‌های محرم و صفر در زنده نگه داشتن مفاهیم، آرمان‌ها و شعائر اسلامی در طول تاریخ داشته از تمامی دیگر تلاش‌ها بیشتر و مؤثرتر بوده است.
در زندگی ملت ایران دو رویداد محرم و سپس نوروز دارای عمیق‌ترین حضور در تمامی لایه‌های اجتماعی دانسته می‌شود که به تجدید و تداوم حیات ملی و دینی انجامیده و همبستگی و خیزش بی‌نظیری در میان تمامی اقشار جامعه رقم می‌زند و از این رو شاید نتوان هیچ عاملی را به قدر این مناسبت‌ها پیشرانِ هویت مردم ایران دانست.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


نگاهی به نقاط عطف تاریخ معاصر مانند انقلاب اسلامی نیز نشان می‌دهد محرم نقش اساسی و بی‌بدیلی در تحول‌آفرینی داشته است.
این قدرت تغییر و جهش پیش از هر چیز ریشه در معارف محرم و عناصر شکل‌دهنده نهضت حسینی دارد و باید آن را در آموزه‌های مکتب امام حسین(ع) جُست. سیره و تعالیم اهل بیت(ع) در نحوه تعامل با ماه محرم حکایتگر تلاش آنان برای زنده نگه داشتن این نهضت است. توصیه مشهور امام رضا(ع) به ابن‌شبیب از اصحاب آن حضرت که اگر خواست برای چیزی بگرید آن گریه را به امام حسین(ع) اختصاص دهد چنین اهتمامی را اثبات می‌کند. با نگاهی به میراث روایی شیعه روشن می‌شود که مفهوم و عمل زیارت که منزلتی حیات‌بخش در مناسک پیروان اهل بیت(ع) دارد، بیش از هر کدام از معصومین(ع) برای وجود مقدس سالار شهیدان توصیه شده است.
کتاب کهن و معتبر «کامل الزیارت» اثر ابن قولویه قمی از علمای قرن چهارم هجری از نخستین منابع شیعی است که محور آن تبیین امر زیارت است و بیشتر احادیث و روایات آن به ابعاد زیارت سیدالشهدا(ع) اختصاص دارد.
این ذخایر و تعالیم نشان می‌دهد احیای محرم مسئله سرنوشت‌سازی در زندگی یک مسلمان و بلکه امت اسلامی است و عامل تجدید حیات اسلام به شمار می‌رود. زیارت‌های متنوع و فراوان رسیده برای امام حسین(ع) به صراحت حرکت آن حضرت در محرم را در امتداد نهضت انبیا(ع) توصیف می‌کند و از آن جهت که بعث انبیا(ع) قله‌های تغییر مسیر تاریخ بشر به شمار می‌رود، جنبش محرم نیز دارای چنین کارکردهایی است و می‌تواند به هدایت و نوسازی حیات جوامع بینجامد.
آیت‌الله جوادی آملی از مراجع معظم دینی در تفسیر حدیث مشهور نبوی «حسین منی و أنا من حسین» می‌گوید: نبی مکرم(ص) بیان می‌دارد اسلامِ من با حسین زنده می‌شود.
اتفاقات و حوادث پس از قیام عاشورا نشان می‌دهد تمامی تحرکات سیاسی و اجتماعی خواستار اصلاح و تجدید حیات اسلام در تاریخ مسلمین تا آغاز غیبت کبری، ریشه و مناسباتی با واقعه کربلا پیدا می‌کند و این سیر حتی در قرن‌های بعد به اشکال گوناگون دیده می‌شود.  در دوران معاصر توجه به نهضت حسینی و الهام‌پذیری از آن به صورت‌های مختلفی در ایران و جهان اسلام جلوه‌گر شده است اما در میان تمامی آن‌ها رویداد انقلاب اسلامی بیشترین آمیختگی را با محرم و عاشورا دارد و به دلیل همین اتصال به منبع غنی و جوشان، از تداوم و تاب‌آوری فراوانی در مقایسه با دیگر نهضت‌ها و انقلاب‌های اسلام‌گرا در کشورهای اسلامی برخوردار است. سخنان نظریه‌پردازان و چهره‌های نهضت اسلامی مردم ایران توجه عمیق آنان به فرصت محرم برای نوسازی اجتماعی و تجدید حیات ملی را نشان می‌دهد.
متفکر شهید مرتضی مطهری به صراحت می‌گوید: «ما باید در اوضاع مذهبی خودمان رفرم ایجاد کنیم؛ البته نه در مذهب بلکه در کار خودمان. اشتباهات ما که به مذهب مربوط نیست ...» (حماسه حسینی، ج۱، ص۲۴).
از این منظر ماه محرم یکی از بی‌نظیرترین فرصت‌های نوسازی اجتماعی در مقیاس ملی و حتی جهان اسلام و در ژرف‌ترین لایه‌های زندگی جوامع است که لازم است از اهداف آیین‌ها و عزاداری‌ها به شمار آید.

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: ماه محرم عاشورا نشان می دهد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۶۱۷۲۳۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پیشنهادات امیرعبداللهیان به دبیرکل سازمان همکاری اسلامی

حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه در ادامه رایزنی‌های فشرده خود در حاشیه اجلاس سران سازمان همکاری اسلامی در گامبیا، با آقای حسین ابراهیم طه دیدار و گفت‌وگو کرد.

به گزارش ایسنا، وزیر امور خارجه کشورمان در این دیدار  از تلاش‌ها و فعالیت‌های ارزشمند دبیرکل سازمان همکاری اسلامی در تنظیم و برگزاری اجلاس بانجول قدردانی کرد.

امیرعبداللهیان با طرح پیشنهاداتی به دبیرکل سازمان همکاری اسلامی خاطرنشان کرد؛ اقدام دبیرخانه سازمان برای مستندسازی جنایات رژیم اسرائیل و ایجاد سازوکاری برای این موضوع، همچنین ایجاد واحدی در دبیرخانه برای رصد جنایات رژیم اسرائیل و انجام تحقیق و تفحص بین المللی برای محاکمه سران جنایتکار رژیم صهیونیستی بسیار حائز  اهمیت است و تحقق این امر می‌تواند به ابتکار آفریقای جنوبی کمک کند.

حسین ابراهیم طه دبیرکل سازمان همکاری اسلامی ضمن‌ ابراز خرسندی از دیدار مجدد با امیرعبداللهیان بر اهتمام ویژه سازمان همکاری اسلامی در پیگیری تجاوزات رزیم اسرائیل تاکید کرد.

وی همچنین‌ ضمن استقبال از پیشنهادات‌ امیرعبداللهیان، آمادگی کامل دبیرخانه سازمان تحت مسئولیت خود برای همکاری با ایران را اعلام داشت.

دبیرکل سازمان همکاری اسلامی با ارائه ارزیابی خود از آخرین اوضاع بغرنج فلسطین در سایه تشدید تجاوزات و جنایات رژیم اسراییل، بر ضرورت هماهنگی و همکاری بین کشورهای اسلامی برای مقابله با این رژیم و حمایت از مردم فلسطین تاکید کرد.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • بدهی‌های آب و فاضلاب استان بوشهر پرداخت شد
  • پیشنهادات امیرعبداللهیان به دبیرکل سازمان همکاری اسلامی
  • پروژه نوسازی شبکه توزیع آب روستای چاه حسین جمال به بهره‌برداری رسید
  • نوسازی ۴۰۰ هزار واحد نهضت ملی مسکن در قالب نوسازی بافت‌های فرسوده تا پایان سال
  • سوگ مردم استان یزد در محرم شهادت امام جعفر صادق (ع)+ فیلم
  • امام صادق(ع) آغازگر جهاد فقه و نهضت علمی اسلامی است
  • امام صادق(ع) نهضت علمی بزرگی را در جهان اسلام پی‌ریخت
  • شهر و حیات مدنی
  • مشارکت‌های مردمی چشم انتظار تسهیلات پروژه‌های نهضت ملی هستند
  • میزان تسهیلات بافت‌های فرسوده اعلام شد